Muffinki czekoladowe z Activią naturalną
Składniki na 6 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej
1/8 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
50 g gorzkiej, posiekanej czekolady lub gotowych deserowych drobinek czekoladowych
65 g roztopionego i ostudzonego masła
120 ml (pół szklanki) jogurtu naturalnego Activia
1 roztrzepane jajko
0,5 szklanki świeżych owoców (wiśni, malin, jeżyn), mogą być też mrożone, ale wcześniej należy je rozmrozić, jak ktoś lubi to można dodać suszoną żurawnię
Dodatkowo:
2 miski
Mikser lub szpatułka
Forma na muffinki wyłożona papilotkami
Przygotowanie
Suche składniki mieszamy w pierwszej misce tj. przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cukier.
Mokre składniki mieszamy w drugiej misce tj. masło, jajko i jogurt Activia.
Łączymy ze sobą obie miski i mieszamy na wolnych obrotach mikserem bądź ręcznie szpatułką, ale tylko do ładnego połączenia się wszystkich składników. Uprzedzając pytania: tak - ciasto ma być gęste. Dodajemy czekoladę lub drobinki czekoladowe i owoce. Mieszamy.
Ciasto nakładamy do formy na ok. 75% wysokości papilotek i pieczemy przez +/- 25 min w temperaturze 180ºC (wiele zależy od piekarnika więc proszę przy ok. 20 min sprawdzić stopień upieczenia metodą tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu najlepiej jest muffinki wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Składniki na 6 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej
1/8 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
50 g gorzkiej, posiekanej czekolady lub gotowych deserowych drobinek czekoladowych
65 g roztopionego i ostudzonego masła
120 ml (pół szklanki) jogurtu naturalnego Activia
1 roztrzepane jajko
0,5 szklanki świeżych owoców (wiśni, malin, jeżyn), mogą być też mrożone, ale wcześniej należy je rozmrozić, jak ktoś lubi to można dodać suszoną żurawnię
Dodatkowo:
2 miski
Mikser lub szpatułka
Forma na muffinki wyłożona papilotkami
Przygotowanie
Suche składniki mieszamy w pierwszej misce tj. przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cukier.
Mokre składniki mieszamy w drugiej misce tj. masło, jajko i jogurt Activia.
Łączymy ze sobą obie miski i mieszamy na wolnych obrotach mikserem bądź ręcznie szpatułką, ale tylko do ładnego połączenia się wszystkich składników. Uprzedzając pytania: tak - ciasto ma być gęste. Dodajemy czekoladę lub drobinki czekoladowe i owoce. Mieszamy.
Ciasto nakładamy do formy na ok. 75% wysokości papilotek i pieczemy przez +/- 25 min w temperaturze 180ºC (wiele zależy od piekarnika więc proszę przy ok. 20 min sprawdzić stopień upieczenia metodą tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu najlepiej jest muffinki wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Chcesz mieć również możliwość testowania różnych produktów znanych i lubianych marek? Zarejestruj się tu i dołącz do grona Testerów.
Zapraszam na mój profil na Instagramie
#jogurt #Activia #InSync #KobietyInSync #LiveInSync #testowanie #kampania #ŻycieInSync #streetcom #fit
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz