środa, 19 lutego 2014

Roladki z polędwicy wieprzowej z fetą i suszonymi pomidorami

Na kolację Walentynkową przygotowałam roladki z polędwicy wieprzowej z fetą i suszonymi pomidorami oraz pieczonymi ziemniaczkami i sałatką. Kompozycja smakowała wybornie wraz z czerwonym argentyńskim winem Malbec.

Składniki na roladki:

1 średnia polędwiczka wieprzowa
100-150 g sera feta
8-10 suszonych pomidorów (w oliwie)
10-15 czarnych oliwek
1/2 żółtej papryki
4-5 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżka oregano
3-5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
4-6 pomidorków koktajlowych lub daktylowych
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Polędwiczki pokroić na grube plastry. Każdy dokładnie rozbić tłuczkiem na duży kotlet. Następnie posypać je delikatnie solą i pieprzem (ja jeszcze dodałam szczyptę chili).
Paprykę i suszone pomidory pokroić w kosteczkę, a oliwki w kółeczka. Wymieszać z oregano i pokrojonym w kostkę serem feta.
Na każdy kotlet nałożyć farsz z fety i zrolować.
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć dookoła pokrojonymi ząbkami czosnku oraz pomidorkami koktajlowymi. Polać kilkoma kroplami zalewy z suszonych pomidorów dla większego aromatu.
Piec ok 30 min w temperaturze 190 stopni.

Sałatka:

Kapusta pekińska
Winogrono
Mandarynki
Ananas
Brzoskwinie
Chili
Oliwa

Kapustę pekińską poszatkować, ananasa i brzoskwinie pokroić w kostkę, a winogrono i mandarynki pokroić na połóweczki. Wszystko wymieszać w misce, dodać szczyptę chili i skropić oliwą.

Do tego upiec w piekarniku ziemniaczki.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz